Sosyal Medyaya İnsancıl Bir Bakış: “Human Movie Team” Röportajı

Her gün sosyal medyada dünya kadar içeriğe maruz kalıyoruz. Peki bunların kaç tanesi sizi derinden sarsabiliyor? Üzerinde birkaç saniyeden fazla düşündüğünüz oluyor mu? Yoksa yalnız gülüp geçmeli içeriklerle asla düşünmeden, faydalı hiçbir şey öğrenmeden zamanınızı yalnızca çarçur mu ediyorsunuz? Size kaç tanesi insanlığın sorunlarından bahsedebiliyor? Bilgiye erişimin bu kadar hızlandığı bir çağda, üstelik bunu hızlandıran araçlar yüzünden üç maymunu oynamak nasıl mümkün olabiliyor? Facebook’ta arkadaşlarınızın ne yaptığını takip ederken, Instagram’da dedikodu yaparken zamanımızı harcıyoruz ve haberleri izlemeye dahi zamanımız kalmıyor öyle mi? Sizce de sosyal medyanın çok daha başka bir şeye evrilmesinin zamanı gelmedi mi?

Sosyal medya kullanım alışkanlığınızı değiştirerek bir toplulukla tanıştırmak istiyorum sizleri: Human Movie Team. Hazırladıkları kısa süreli videolarla ana sayfanızda şöyle bir gezinirken sizi derinden sarsabilirler. Gündelik hayatınızın meşgalesinde kaybolmuşken size insan olduğunuzu hatırlatabilir, insan hakları çağında insanlığın bitmeyen sorunlarından bahsedebilirler. Bilgi çağında bilgisiz kaldığımızdan yakınırken, bize sundukları içeriklerle “başka türlü de olabilirmiş” dedirten bu topluluk adına Betül Doğan ile yaptığımız söyleşiye geçmek istiyorum.

Human Movie Team nedir? Bir de içinden birinden dinlemek isteriz.

Human Movie Team isminden de anlaşılacağı üzere, insanı baz alan ve özellikle çatışma bölgelerindeki mazlum insanların uğradığı zulümleri anlatan, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan insan hakları ihlalleri üzerine çalışmalar yapan bir sosyal medya platformudur.

Proje nasıl başladı? Sosyal medyada oldukça etkili olan kısa videolarla insani konularda farkındalık oluşturma fikri nasıl oluştu?

Ekipteki arkadaşlarımla Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin gönüllü toplantısında bir araya geldik. Dernek, farklı mülteci hikayeleri yayınlamak istiyordu. Yönetmen Tülay Gökçimen ise bizi bu vesileyle bir araya getirerek ekibimizin temellerini atmış oldu.

Mülteci hikayeleri çekmeye devam ediyorduk ancak bir süre sonra alanımızı genişletmek istedik. Genellikle insan hakları üzerine çalışıyorduk ve hepimizin medyaya ilgisi vardı. Sonra uzun isim arayışlarının ardından Human Movie Team adıyla bu sosyal medya platformunu oluşturmaya karar verdik ve Ocak 2017’den beri yayın yapıyoruz.

Hepiniz şu anda farklı şehirlerde yaşayan farklı işlerde çalışan insanlarsınız. Başlangıçta sizi bir araya ne getirdi? Gerçi bu soruya az önce cevap verdiniz.

Evet. Şu anda sadece farklı şehirlerde değil yurt dışında da arkadaşlarımız var. New York’ta, Malta’da olan arkadaşlarımız var, Malezya’ya gidecek olan arkadaşlarımız var. Antep’te, Adıyaman’da arkadaşlarımız da var ancak ekibimizin büyük çoğunluğu İstanbul’da ikamet ediyor.

Yurtdışındaki ekip arkadaşlarınız oradaki hikâyeler konusunda yardımcı olmak için mi yoksa yaşamak için mi oradalar?

Aslında yüksek lisans eğitimi için gittiler. Haber bulma konusunda bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ekip arkadaşlarımızdan birkaçı geçtiğimiz haftalarda Suriye’ye gitti. Çekimler yaptı. İmkânlarımız el verdiği sürece saha çalışması da yapmaya çalışıyoruz.

Yeri gelmişken Suriye’nin Halep iline bağlı Azez ilçesindeki mülteci kamplarında yaşayan çocuklar için başlattığımız bir çizme kampanyası var. Onun duyurusunu da buradan yapalım. Mülteci kamplarında yaşayan 66 bin Suriyeli çocuk çıplak ayaklarıyla çamurlu ve soğuk kış şartlarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Biz de Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Genç İHH ve Ehli Fikir ile birlikte Çizmeli Çocuk kampanyasını başlattık. Çizmeli Çocuk Kampanyası’na SMS ile destek olmak isterseniz ÇİZME yazıp 3072’ye göndererek 5₺, 4072’ye göndererek 16₺ bağışta bulunabilirsiniz.

Aranızda medyayla ilgili lisans görmüş çok az kişi var sanıyorum, ancak şu anda hepiniz ciddi anlamda çok başarılısınız. Eğitim süreciniz nasıl işledi?

Güzel düşünceniz için teşekkür ederiz. İşi tabiri caizse mutfağında öğrendik diyebilirim. Tülay Gökçimen’den kamera-çekim dersleri alıyoruz. Onun dışında RTS mezunu olan arkadaşımız var. Deneyimlerini bizimle paylaşıyor. Video kurgu dersleri veriyoruz birbirimize. Yani kendi içimizde eğitim görüyoruz.

Şu anda yaptığınız işte oldukça iyisiniz ve dikkat çekmektesiniz. Peki sonraki adımınız ne olacak? Uzun metrajlı film vb. gibi bir düşünceniz var mı?

Yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığımız belgesel projelerimiz var. Bunlardan biri Somali’yle ilgili. Yapımcılığını İHH’nın, yönetmenliğini Tülay Gökçimen’in yaptığı ‘Hayatta Kal’ isimli belgesel projemizi tamamladık, yakında izleyicilerle buluşacak.

İlgilendiğiniz konular uluslararası hukuk tarafından takip edilmesi gereken konular oluyor genelde. Bu konularla ilgili hukuki süreci başlattığınız/takip ettiğiniz oldu mu?

Geçen yıl Suriye’de Halep tahliyesi döneminde bir yetimhanede kalan 47 çocuk vardı. Elimize sahadan bir video ulaştı. 47 yetim çocuk, “Bizi buradan kurtarın, bombardımanlar devam ediyor” şeklinde çağrı yapıyordu. Videoyu 6 dilde altyazılı olarak sosyal medyadan paylaştık. Bu video inanılmaz bir etkileşim aldı, Al Jazeera’den TRT World’e kadar birçok yayın kuruluşu bu yetimlerin çağrısını yayınlamaya başladı. Haber Birleşmiş Milletler’e kadar ulaşınca BM açıklama yapmak zorunda kaldı, müdahale etme kararı aldı. Bu gündeme getirdiğimiz bir haber oldu.

Peki, insani süreciyle ilgili olarak yaptığınız bir şeyler var mı? İzledikleri videolardan sonra size ulaşıp konuyla ilgili yardım kampanyası başlatmak/yardım göndermek isteyenler oldu mu? Olursa ne yapmalılar?

Kurum veya kuruluşa bağlı olmadığımız için gelen yardımları biz gönderemiyoruz. Takipçilerimizin bazıları yardımlarımızı nasıl ulaştırabiliriz gibi mesajlar gönderiyor. Biz de onları Türk Kızılayı, İHH gibi kuruluşlara yönlendiriyoruz.

Onun dışında videolarımızı izleyen, çok farklı düşüncelere sahip insanlardan da geri dönüşler alıyoruz. “Biz böyle olduğunu bilmiyorduk, bize film gibi geliyordu ama bunlar gerçek görüntülermiş.” gibi yorumlar alıyoruz. İnsanların algısını biraz değiştirebildiğimiz için de motive oluyoruz.

Son zamanlarda güncel konularla ilgili bilgilendirici videoların dışında güncel haberler de paylaşmaya başladınız. Alternatif medyanın içindeki güvenilir kaynaklardan birisiniz. Yayınlayacağınız haberlere nasıl ulaşıyorsunuz? Bunların doğruluğunu nasıl kontrol ediyorsunuz?

Ekibimizin içinden oluşturduğumuz bir sosyal medya grubumuz var. Bu sosyal medya grubunda haber takibi yapıyor, paylaşımlarımızı kontrol ediyoruz. Takip ettiğimiz birçok ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütü var. Birleşmiş Milletler, ona bağlı UNICEF, Uluslararası Af Örgütü gibi. Onun dışında ulusal ve uluslararası haber ajansları: BBC, CNN, yerelde Anadolu Ajansı. Çeşitli kanalları takip edince aralarındaki farkı da görebiliyoruz açıkçası. Çok fazla kaynak olduğu için de bunları bir süzgeçten geçirerek bir yayın dili oluşturmaya çalışıyoruz.

Bunun dışında ölçülü bir dil kullanmaya dikkat ediyoruz, somut olaylardan bahsediyoruz. Human Movie Team ne paylaşmış deyip baktıklarında insanlara bir şeyler katmak istiyoruz. Son dakika haberciliğinden çok, insanları görmezden gelinen gerçeklerle yüzleştirerek bilgilendirmeye çalışıyoruz.

 

Human Movie Team’i şu adreslerden takip edebilirsiniz:

https://facebook.com/humanmovieteam

https://www.instagram.com/humanmovieteam/

https://www.youtube.com/channel/UCMwPe-yEs6nX7wrLnAW0DEg

Leave a Reply