cilt bakımı

Genellikle zararlı olduğu düşünülen ve kaçınılan asitler doğru oranlarda ve doğru şekilde kullanıldığında cildimiz için harika birer bakım aracı olabilmekte. Cildin ölü katmanını soyup alttaki katmanın iyileşmesini tetikleyen ve bunu mekanik peelinglerin aksine zımpara etkisiyle cilde zarar vermeden gerçekleştiren asitler piyasada çoğaldı.  fKullanımı yaygınlaşan ve trend haline gelen asitler amaca uygun ürünlerin içinde bulunabildikleri gibi cilde direkt de uygulanabiliyorlar. Ancak asit içeren herhangi bir cilt bakımından önce bir dermatoloğa danışmak ve ürünü ya da bakımı alerji için test ettirmek olası kötü sonuçları engellemek için şart.

 

cilt bakımı

http://www.channel4.com/media/images/Channel4/4Beauty/make-up-and-skin-care/skin-care/combination-skin/combination-skin-landscape.jpg

 

Cilt bakım ürünlerinin içeriklerini okuyup içerdiği asitlerin özellikleri ve işlevlerini göz önünde bulundurarak cildimiz için doğru ürünleri seçim yapmamız cildimize uygun bakımı yapmamızı kolaylaştırır. Cilt bakımında kullanılan en yaygın asitler ve özellikleriyse şöyle:

Glikolik Asit

AHA olarak da bilinen alfa hidroksi asitlerin en sık kullanılanlarından biridir. Dermatologlar tarafından en güvenli ve nazik asitlerden biri olarak tanımlanan glikolik asit, akne ve güneş lekeleri gibi hiperpigmentasyon sorunlarının tedavisinde, cildi aydınlatmada ve pürüzsüzleştirmede etkili. Hassas ve yağlı ciltler için özellikle uygun olmasına rağmen diğer cilt tipleri için de kullanılabilmekte.

 

Laktik Asit

 

Esasen sütte bulunan ve glikolik assitten bile daha nazik bir AHA olan laktik asit soyucu bir asit olmasının yanı sıra nemlendirme özelliğine de sahip olduğu için kuru, hassas ya da olgun ciltler için oldukça faydalı. Hiperpigmentasyon ve ince kırışıklıkları gidermekte de oldukça başarılı.

 

Sitrik Asit

Meyve asidi olarak da bilinen bu AHA çeşidi peeling özelliğinin yanı sıra antioksidan etkiye sahiptir. İnce kırışıklıkları ve güneş lekelerini gidermek için kullanılabilir.

 

Salisilik Asit

BHA olarak da bilinen beta hidroksi asitlerin cilt bakım ürünlerinde kullanılan çeşididir. Sebum ve yağı kesici özelliği vardır, gözenekleri temizler, antibakteriyeldir ve iltihap önleyicidir; bu yüzden de bu asidi akne karşıtı neredeyse bütün ürünlerde görmek mümkündür. Yağlı ve sivilceye meyilli ciltlere iyi gelen salisilik asit olgun ve kuru ciltlere genellikle önerilmiyor.

 

Hyaluronik Asit

Diğer pek çok asidin aksine hyaluronik asit cildi soymak yerine nemlendirir. Su tutucu özelliği sayesinde cilt bariyerini güçlendirir ve daha yumuşak bir doku kazanmasını sağlar. Bu yüzden yaşlanma karşıtı ürünlerde de bulunmaktadır. Topikal ürünlerin yanı sıra dolgu maddesi olarak enjekte edilebilen ya da oral yolla da alınabilen hyaluronik asit özellikle kuru ve/veya olgun ciltler için önerilmektedir.

 

Oleik Asit

Badem yağı ve zeytinyağı gibi yağlarda bulunan bir yağ asididir. Kuru ciltler için nemlendirme amacıyla kullanılabilir ancak yağlı ve sivilceye meyilli ciltlere uygun değildir.

 

Linoleik Asit

Oleik asit gibi yağ asididir ancak nemlendiriciliği daha hafif olduğu ve gözenekleri daha az tıkadığı için yağlı ve sivilceye meyilli ciltlerde de rahatlıkla kullanılabilir.

 

Leave a Reply

Yazıcı Tamiri Sigma Defence Ankara Kız Yurdu