2004 yılı Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı mezunumuz Berna Güler Yüksel geçirdiği beyin kanaması sonucu 01.08.2011 tarihinde vefat etmiştir. Ailesine ve tüm Bilkent camiasina başsağlığı dileriz.
Bermal Özbay
Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi.
Antinatalizm Üzerine
“Vaktiyle, bir ölü gördüm mü şöyle düşünüyordum: 'Doğmak ne işine yaradı onun?' Artık bunu her canlı için düşünüyorum (Cioran, 2017).” Antinatalizm ya da doğum karşıtlığı, üremenin ahlaki olarak yanlış olduğu görüşüdür. Bu düşüncenin kökleri Budizm ve eski Yunan düşüncesine dayanmaktadır (Woolfe, 2020). Fikrin en bilinen savunucularından David Benatar’a göre, doğum, doğası gereği acımasız ve sorumsuzdur-…
Émilie du Châtelet: Felsefe ve Bilim Tarihinin Kayıp Basamağı
Tam adıyla Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, Marquise du Châtelet, ya da daha bilinir hâliyle Émilie du Châtelet, 18. yüzyılda yaşamış önemli bir filozof, fizikçi ve matematikçidir. Leibniz metafiziği ve Newton fiziğini birleştiren felsefesi, günümüzde de hâlen önemini korumaktadır. Özellikle ahlak felsefesi, doğa felsefesi ve metafizik ile ilgilenmiştir. Du Châtelet’in yaptığı, Newton’un Principia’sının Latince'den…
ANADOLU’NUN TAM ORTASINDA GÖZDEN KAÇAN BİR SELÇUKLU ŞAHESERİ: KUBADABAD SARAYI
Anadolu’nun tam ortasında, Konya Beyşehir'de, çoğu insanın ismini dahi duymadığı bir yapı yer alıyor: Kubadabad Saray Külliyesi. Selçuklu tarihçisi İbn-i Bibi’nin “Cennet ya burasıdır, ya da buranın altındadır” diyerek övgüler yağdırdığı bu saray ve çevresindeki yapılar, ne yazık ki günümüze sağlam olarak ulaşamamıştır. Külliye’nin elimize ulaşan en sağlam ünitesi aşağıda daha ayrıntılı değineceğimiz Küçük Saray denilen…
Sosyal Bilimin Tarihi – I
Sosyal bilimler bir ekosistem olarak birçok farklı alanı kapsıyor. Bu nedenle sosyal bilimlerin tarihini ele almak uğraştırıcı olabilir. Ancak benim bu yazı serisindeki amacım sosyal bilimlerin değil sosyal bilimin tarihini ele almak olacak. Bu yazı serisinde sosyal bilimin tekilliğini sosyal bilimlerin geçmişinden yola çıkarak anlatmaya çalışacağım. Tabii ki, her sosyal bilimler konusu açıldığında genelde sorulan…